Nieuws

Gerestaureerde spijkermachine als kunstvoorwerp

Na jarenlange trouwe dienst met welverdiend pensioen.

Op de afbeelding is een spijkermachine voor pallets te zien met een hamerbalk en twee spijkerbakken. In de spijkerbakken worden de spijkers gescheiden; via slangen worden ze vervolgens naar de hamerbakken gevoerd. De spijker in de hamerbakken worden door de hamerbalk en een zilverstalen hamer in het hout geslagen.

In 1975, het oprichtingsjaar van de palletfabriek van PALCO in Hallschlag, werd deze spijkermachine voor pallets bij het bedrijf BOHM & KRUSE gekocht en in 1976 in gebruik genomen.

In het begin werd de maltafel nog handmatig onder de hamerbalk geschoven. Vanaf 1977 konden de pallets met een aangedreven maltafel worden geproduceerd. Tot 1986 hielp deze spijkermachine bij de productie van twee- en vierwegpallets, waarbij achter de machine de onderste planken nog handmatig werden vastgespijkerd. Na de installatie van een nieuwe, geautomatiseerde productiestraat voor pallets in datzelfde jaar werd deze spijkermachine alleen nog maar voor de productie van tweewegpallets gebruikt. 2020 was het laatste productiejaar van deze spijkermachine.

De machine is onlangs gerestaureerd en kan nu op haar vaste stek in het voormalige stationsgebouw in Losheim worden bewonderd.

Gerestaureerde spijkermachine als kunstvoorwerp
Gerestaureerde spijkermachine als kunstvoorwerp